Lions Club Grimbergen Noordrand

Kids for Uganda
"Kids for Uganda" zorgen voor onderwijs en een betere toekomst voor kinderen in Oeganda
Vimukti
De Vimukti Special School in Zuid-Indische Kalamassery wil zijn beschermelingen, die o.a. lijden aan het syndroom van Down, autisme of gehoorstoornissen, een menswaardige toekomst bieden.
Fonds Dieter
Kansandere jongeren om na hun middelbare studies verder te studeren
Vrienden van t'Huizeke
De vereniging Vrienden van ‘t Huizeke overkoepelt een reïntegratie-project voor mensen die aan de zelfkant staan met alle aanpassingsproblemen van dien.
Lentekind
school voor buitengewoon onderwijs in Lennik

2020

LENTECONCERT                                                                 

Op Zaterdag 8 februari 2020

Kerk van Beigem

 

In de lente komt het jeugd ensemble Sonos opnieuw voor Lions Club Grimbergen Noordrand concerteren. Op Zaterdag 8 februari 2020 wordt het een heus Lenteconcert in de O.L.Vrouwekerk van Beigem.

 

 

Bestel je kaart telefonisch of hier

 affiche concert 2020 - 600

 --> Bestel je kaart telefonisch of hier <--

 

 

Beethoven 250 jaar

In 2020 wordt de 250ste verjaardag van de geboorte van Ludwig van Beethoven herdacht. Beethoven wordt geboren op 16 december 1770 te Bonn (Duitsland) als zoon van hofzanger Johan van Beethoven en Magdalena Keverich. Zijn grootvader, Lodewijck van Beethoven was afkomstig uit Mechelen.

Ludwig begint zijn muzikale opleiding op vijfjarige leeftijd. Hij speelt zowel orgel, klavier, viool als altviool. Nadien krijgt hij compositielessen bij Christian Gottlob Neefe, organist aan het hof te Bonn, van wie hij al snel assistent wordt. Zo ontmoet hij in 1790 Joseph Haydn. Enkele jaren later gaat Beethoven bij Haydn in de leer en verhuist hij definitief naar Wenen, waar hij verblijft tot zijn dood in 1827.

Ludwig van Beethoven blijft tot op vandaag een van de meest bekende en invloedrijkste componisten aller tijden, dankzij zijn vernieuwend en vooruitstrevende oeuvre.

Symfonie Nr. 3 “Eroica” in Es-Groot, Opus 55

Het is dus te Wenen dat Ludwig van Beethoven zijn 3de symfonie componeert in 1804. In oorsprong zou deze symfonie een eerbetoon aan Napoleon Bonaparte worden. Op het titelblad prijkte dan ook de naam “Buonaparte”. Wanneer Napoleon zichzelf uitroept tot keizer der Fransen verliest hij alle geloofwaardigheid in de ogen van de componist. Beethoven is dermate teleurgesteld dat hij diens naam uit het manuscript krast met een scheur in het titelblad tot gevolg. Uiteindelijk wordt de symfonie aan Prins Joseph Franz Maximilian Lobkowitz opgedragen. In de eerste uitgave uit 1806 krijgt het werk als ondertitel “Sinfonia Eroica ... composta per festeggiare il sovvenire di un grande Uomo”, een herinnering aan een groot man.

Het werk bestaat uit 4 contrasterende bewegingen waarin het leven van de held op een muzikale, poëtische wijze wordt beschreven. Het eerste deel ‘Allegro con brio’ legt de focus op het overwinnen van tegenslagen. De muziek is afwisseld dreigend, dan weer zegevierend. Het tweede deel, ‘Marcia funebre’ , is een eerbetoon aan de gesneuvelden en biedt soelaas aan diegenen die hun verlies verwerken. De avonturen van de held worden beschreven in het Scherzo en in de finale, een Allegro molto, worden zijn heldendaden geprezen.

Adolphe Blanc

Adolphe Blanc (1828-1885) is een frans componist, violist en altviolist die onterecht in vergetelheid is geraakt. In een periode waar operamuziek de sleutel is tot succes, kiest Blanc resoluut voor het componeren van kamermuziek. Gefascineerd door de grote meesters Haydn, Mozart en Beethoven kiest hij er bewust voor te schrijven in ‘oude stijl’, met andere woorden volgens de regels van het classicisme: helder en eenvoudig. Hij is dan ook één van de laatste vertegenwoordigers van de klassieke school.

In 1861 schrijft hij een septet voor 4 strijkers en 3 blazers. Niet toevallig neemt hij hiervoor dezelfde bezetting van het nog steeds zeer populaire septet op. 20 van Ludwig van Beethoven.

Dit werk, waarmee hij destijds de Chartier Chamber Music Prize heeft gewonnen, bestaat uit 4 delen waarin elegante melodiën en thema’s vakkundig zijn uitgewerkt. De verschillende partijen zijn ook nauwkeuring afgesteld op de mogelijkheden van elk instrument. Vrij uitzonderlijk is dat ook de contrabas een solistische rol wordt toebedeeld.

Sonos Ensemble

Het Sonos Ensemble bestaat uit jonge professionele musici en werd opgericht in 2016. Zij ontmoetten elkaar tijdens hun studies aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en zetten hun samenwerking verder uit passie voor het kamermuziekrepertoire. Bewust houden ze een zekere afstand van het standaard repertoire en laten minder bekende composities weerklinken in de concertzaal. Dank zij hun gevarieerde bezetting met strijkers, blazers en klavier beschikken zij over een breed en kleurrijk klankenpallet.  Het ensemble treedt op in diverse en flexibele bezettingen gaande van een intiem duo tot een miniatuur symfonisch orkest.

Ondertussen stelde het Sonos Ensemble enkele thematische programma’s samen rond tijd, natuur, feminisme en nationaliteit. Hierbij werken ze ook geregeld samen met met andere kunstdisciplines. Het ensemble blijft nieuwsgierig verder zoeken naar verborgen parels in het kamermuziekrepertoire. Van klassiek tot hedendaags, van rustig tot heftig, zij gaan met enthoesiasme en passie elke muzikale en artistieke uitdaging aan.

Na een residentie in het cultureel centrum ‘De Velinx’ te Tongeren voor het seizoen 2018-2019, is het Sonos Ensemble laureaat geweest van de Supernova Kamermuziekwedstrijd 2019 (Klara-Musiq3). Sedert 2019 is het ensemble in residentie in de Muziekacademie Anderlecht.